Varmrøgning af fisk i kuglegrill. 1


Færdigrøgede fisk på kuglegrillenIgennem mange år har jeg varmrøget fisk i en almindelig røgeovn af rørtypen. Jeg har, for så vidt, været godt tilfreds med resultatet, men ind imellem har det været lidt træls. Selvom jeg har lavet specielle kroge til ophængning af fiskene, er det sket, at de er drættet ned.Og det er dæleme TRÆLS. For nogle år siden fik jeg så den tanke, hvorfor ikke begynde at røge fisk i kuglegrillen. Hvis man lagde fiskene på risten i grillen, ja så ville de da ikke kunne falde ned, (ja så skulle fiskene i hvert fald være meget små).

Søren, min yngste søn, og jeg tog herefter til en put & take sø i nærheden af vor boplads. Vi fik fanget nogle tre til fire punds ørreder som skulle bruges til forsøget. (Vi ville ikke bruge havørreder til forsøget, men det er som regel havørreder vi røger i dag).

Efter flere forsøg køres nu efter nedenstående røgemetode:

Ørrederne renses og tørsaltet derefter i ca. 5 timer, skylles og tørres i vinden med udspilet bug, indtil de var helt tørre på skindet. Pas på, at spyfluer og andet djævelskab ikke sætter sig på fiskene under tørringen.

Kuglegrillen gøres klar. Omkring 10 briketter af god kvalitet antændes i grillstarteren.

De rødglødende briketter anbringes herefter i den side af grillen, og ovenpå disse glødende briketter lægges nogle bøgeklodser på størrelse med en god kraftig langemand. En 5-6 stykker placeres oven på de glødende briketter. Han man ingen bøgeklodser kan smuld eller flis også bruges. Husk, ingen savsmuld fra kædesave, da det vil indeholde olierester.

Fiskene anbringes på risten, således at fiskene ikke ligger lige ovenover de varme briketter.

Låget lægges på.

Spjældene i bund og i top skal være ganske lidt åbne for at få lidt luftcirkulation, hvis ikke “dør” briketterne og dermed røgen. En sprække på 3-4 millimeter i begge spjæld er som regel tilstrækkelig. Temperaturen kan eventuel måles med et stegetermometer. Jeg måler som regel temperaturen til mellem 80°c og 100° c mellem fiskene gennem hele processen.

For ca. hver ½ time skal der lægges nye bøgeklodser på briketterne for at være sikker på en kontinuerlig røgudvikling.

Efter 2- 3½ timers røgning er ørrederne færdige. Den tid som skal bruges til selve røgningen, er selvfølgelig afhængig af fiskenes størrelse.

Indtil videre har jeg ikke haft uheld med denne røgemetode. Fordelene er mange:

  • Det er nemt.
  • Det passer næsten sig selv.
  • Det er hyggeligt.
  • Det smager dundrende godt.
  • Der er endnu en god grund til en fisketur for at skaffe fisk.

Tilbehør til røget fisk:

  • Det må du selv finde på!

Velbekomme!

K & B

fra

Niels Præst


One thought on “Varmrøgning af fisk i kuglegrill.

Lukket for kommentarer.