Uvelkomne gæster ved Hesselvig 3


Jeg var en tur på Hesselvig lørdag den 16. februar, for at beskære lidt træer, klippe i nogle buske og fjerne lidt morads. De eneste andre tilstedeværende var mit ørnenæb og min sav, så det var ingen til at genere mig, troede jeg!

Da jeg kom til åen kom alle tankerne fra sidste års forårs- og sommerfiskeri selvfølgelig, det skal de da også, når det nu er en af de første gange man er ved åen i år. Så jeg var faktisk i rigtig godt humør. Det gode humør varede dog desværre ikke længe.

Jeg gik langs åen og kunne se, at både vandstand og åens farve var ved at være i orden. Jeg gik opstrøms, og så i samme retning. Jeg kunne se, at der langt oppe af åen var en del uro i vandet, så jeg bestemte mig for at stå stille et øjeblik for at se hvad der foregik. Jeg kunne se nogle mørke punkter som kom til overfladen, for straks at forsvinde under åens overflade igen. Pludselig fik de “mørke punkter” åbenbart øje på mig, for pludselig steg omkring 60 skarv i luften. De satans spøgelsesfugle havde ligget og fisket på et stryg, og lige netop på det omtalte stryg, så vi en del lakseunger under elfiskeriet i december måned sidste år. Og ja, nu er de lakseunder der ikke mere, nu er de omdannet til energi til en masse skarv, nu inden de går ind i deres yngelsæson, så vi kan få endnu flere skarv i Danmark.

Der er jo desværre ikke det eneste sted langs Skjern å, eller andre steder i landet for den sags skyld, at skarven huserer og fisker på opvækstpladser for ørred og laks, vil jeg opfordre mine medfiskere og alle andre, til en gang imellem, i sær her uden for fiskesæsonen hvor åen har fred, at tage en tur til åen for at gå en stille og rolig tur, og samtidig skræmme disse spøgelsesfugle væk fra opvækstpladser for ørred- og lakseunger.

Jeg har tænkt på, om man eventuelt kunne opsætte nogle skabeloner af et menneske (fugleskræmsel), skåret i metal- eller træplade, langs åen, placeret strategisk inde på bredden f. eks. ved stryg o. l. Måske det kunne have en forebyggende effekt. Fugleskræmslet skal naturligvist ikke placeres, så det skræmmer eventuelle gydende fisk. Bestyrelsen kan, eventuel allerede nu, kontakte lodsejerne for at få deres accept, det vil jo i særdeleshed også tilgodese dem.

Med håb om mange gode oplevelser ved HSF`s vand i 2008 og fremover.

Niels Præst


3 thoughts on “Uvelkomne gæster ved Hesselvig

 • Flemming Pedersen (HSF web)

  Hej Niels

  Tak for dit dejlige indlæg med gode ideer, som jeg deler en del af vejen.

  Jeg har jo vandret ved de samme fiskevande og har nok mere den holdning, at naturen skal regulere sig selv, (det selvfølgelig koster lidt). Jeg er både lystfisker og ivrig amatørfotograf og elsker, at få gode motiver i kassen derude med telelinsen – også selvom, det så er dyr, der er hadet.

  Jeg tror dog ikke at Skarven spiser andet end de svage fisk (de fisk der overlever og vender tilbage til Skjern Å er jo alligevel de klogeste, fordi de undgår alle ulykkerne på deres rejse) og der ser tilsyneladende ikke ud til at være mangel på dem.

  Jeg hørte forleden, at “bæveren” var nået frem til Skive området og hvad så!

  Jeg vil glæde mit til, hvis det bliver muligt, at filme eller fotografere disse dyr, men svært bliver det sikkert, da de jo er meget sky.

  Selvfølgelig skal der gøres noget, men der skal være plads til både fiskeren, fotografen og ornitologen, samt andre dyrevenner også langs vort fiskevand.

  Til spørgsmålet omkring “knot” bruger jeg selv et godt middel, jeg køber på apoteket, og jeg har ikke været plaget af dem de sidste par år – så det virker åbenbart fint.

 • Niels Præst Indlægsforfatter

  Først tak til Peder som har reflekteret på mit indlæg. Det er altid dejligt når folk vil deltage med en kommentar på hjemmesiden.

  Ja, det er faktisk en naturven som foreslår, at man eventuelt kan opstille fugleskræmsler langs vandløb, med det formål, at holde skarver væk fra opvækstpladser for ørred- og lakseyngel.
  Vi er mange som bruger meget af vores fritid på at forbedre forholdene for fiskene i f. eks. Karup å og i Skjern å. Nogle af os sidder i lystfiskerforeningernes bestyrelser, andre i underudvalg i f. eks. SÅS og KÅS, og andre bruger deres timer i vandplejeudvalg, og andre igen er med til elfiskeri efter moderfisk, for at sikre fremtidens generationer af laks og ørreder.

  Når man gennem mange år har brugt mange timer på at forbedre forholdene, til gode for eksempeltvis dig, hvis du da er lystfisker, og alle som fisker i Karup- og Skjern å systemerne, er det faktisk bittert at være vidne til, at mange af disse timer er gået til at være en del af et “skarvfodringsprojekt”.

  Jeg glæder mig hver gang jeg ser en spurvehøg eller en musvåge, eller hvilken som helst anden rovfugl for den sags skyld. Det er facinerende at se en spurvehøg slå en solsort, hvilket jeg har set flere gange, mens jeg har gået og fisket. Første gang man hører gøgens kukken om foråret, får nærmest mit hjerte til at slå et par ekstra jublende slag, hvor er det skønt! Gøgens kukken kan ikke irretere mig, nej tvært imod. Jeg har faktisk aldrig hørt nogle bruge ordet irretere i forbindelse med en gøgs kukken før!
  Myg er helt ok for mig, de generer mig ikke, men kan jeg få en opsktift på hvordan man kan undgå at blive angrebet knot, tager jeg imod med fremstrakt hånd.

  Ja, fremtiden er skøn, livet er skønt, og hvad er livet uden en fremtid?
  Efter min mening, kunne fremtiden blive endnu skønnere for de fleste af mine fiskebrødre, hvis man kunne få de skarver væk fra vore vandløb og kystnære områder.
  Jeg mener, at skarvene i Danmark har nået en population som er alt for stor, og at bestanden burde reguleres kraftigt. Det er min mening, og den står jeg ved.

  Mvh
  Niels Præst

 • Peder Lodahl

  Nu må jeg altså reagere. – Er det en naturven, som mener, at der skal opsættes fugleskræmsler langs vore vandløb?? Skal det være disse moderne
  oppustelige, som hele tiden kan bevæge sig?? Og måske med kanontorden??
  I givet fald tror jeg da, at vi kan holde disse forfærdelige fugle væk, men vi
  må vel også gøre noget ved hejrerne – og musvågerne – og spurvehøgene – og …
  Og hvad med gøgen som hele tiden om sommeren irreterer med sit evindelige kukkeri?
  Vi kan ikke holde al den natur ud, når vi skal gå og fiske….. Så må vi bede
  bestyrelsen finde på noget rigtigt grimt, så vi ikke plages af fugle, når vi går ved åen. Når så de gode bestyrelsesfolk er i gang, så kan de måske også finde på et eller andet til at fjerne myggene? – Hvilken skøn fremtid!

  Med venlig hilsen

  Peder Lodahl

Lukket for kommentarer.