Så kom foråret endelig


Artikel bragt i Herning Folkeblad (Maj 2010).


For mange er tallet tretten forbundet med uheld eller lignende, men ser man positivt på det kan tallet også bringe held.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lars Kjøngerskov med laks på 8,4 kg. og 94 cm. Foto: Privat

Efter en meget lang vinter var det dejligt at vejret endelig begyndte at blive bedre og det var igen tid at komme til åen efter laks.

Tiden til den forestående sæson ved Skjern å nærmer sig i takt med at temperaturen stiger og sneen smelter, — herligt fortæller her Lars Kjøngerskov, der for øvrigt også sidste år prydede lystfiskersiden med en pæn laks. I februar og marts måned svirrede det med diverse rygter om nye regler ved Skjern å. Der var mange forskellige bud, fælles var dog, at der nok kom yderligere begrænsninger, måske endda total fredning af laksen i Skjern å systemet.

Kort før premieren 1. april kom de nye regler, total fredning af laksen, dog med en tildelt kvote på 350 stk. hjemtagne og diverse regler vedrørende grej. En stor, men nok nødvendig begrænsning, hvis laksen skal kunne klare sig og på sigt være selvproducerende.

Påsken, der i år faldt sammen med premieren ved Skjern å, fik rigtig mange folk til åen. Jeg havde valgt at drage i sommerhus med familien og hvis vejret (vinden) artede sig prøve Vesterhavet for torsk og flade. Efter påske skulle Skjern å besøges. Det blev til et par ture i uge 14, herligt at kunne komme derud igen. Så, og mærkede ikke liv af laks, men ved af erfaring at de nok er der. Tålmodighed og positiv tænkning er jo to vigtige ting for enhver laksefisker. Man tror og håber, at hver gang krogen drejer på tværs at hugget falder.

Nystegen laks på krogen

Efter de vanlige gøremål 13. april kørte jeg til Skjern å, hvor jeg ankom ved nitten tiden, og fik rigget til, valgte spin p.g.a.at det blæste lige rigeligt.

Gik opstrøms P – plads for derefter at affiske det valgte stykke tilbage.

På dette stræk forstyrrede jeg sidste år en odder, der havde fanget en laks på mellem 8 og 9 kilo. Da jeg nåede hen i nærheden af den, lå der ca. 2/3 af laksen tilbage ved å kanten. Utroligt at odderen kan fange en så stor og stærk fisk.

Da jeg i år nåede hen i nærheden af dette område, et meget godt stræk med den rigtige strøm og en god dybde blev spinneren taget ca. midt i åen. Et dybt sejt træk mod modsatte side og bunden varslede fisk. Jeg fik løftet stangen i et roligt tempo og mærkede med det samme, at det var en fisk af en vis kaliber. Fik hurtigt orienteret mig til begge sider om de fysiske forhold, ingen træer eller andre forhindringer i umiddelbar nærhed. Klokken var nu 20.10. Laksen tog et hurtigt udløb på ca. 40 meter nedstrøms, en god lejlighed til at få stillet bremsen. Vi mødtes på halvvejen, efter en kort pause ude midt i åen tog den endnu en længere tur, nu opstrøms. Jeg fik dog stoppet den ret hurtigt. Gik op til den og fik gaffen af ryggen og gjorde mig klar til landing. Jeg havde endnu ikke set den, men var klar over det var en + 5 kg. Forøgede presset og fik den at se, en flot blank laks. Jeg fik placeret mig og landede laksen i første forsøg, dejligt. Klokken 20.17 lå nu en flot nystegen laks på 94 cm. med en vægt på 8,4 kg.efter en heftig fight på 7 intense minutter.

Endnu en fantastisk oplevelse i pragtfulde midtjyske natur slutter Lars Kjøngerskov fra Herning.