Premierefiskeri – 3 mand og deres fluer


Premieren i Skjern Å nærmer sig og vi har eksklusivt fået 3 dygtige laksefiskere til at fortælle om deres fluer til premieren, og om hvordan de fisker dem. Der skal lyde en stor TAK herfra for, at de vil dele deres fiskeri med os! Hvis du ikke er medlem af HI-LF kan det nås endnu. 

Kenny Frost

Kenny Frost driver frostfly.dk og har været bidt af en gal lystfisker hele livet. Han fanger hvert år laks i Skjern Å og er som regel den første mand der starter på HSFs vand d. 16. april. I 2013 blev det første kast lagt ud over åen lidt over midnat!

laksefluer_kenny_frost

Ikke to af mine fluer er helt ens. Men kendetegnene ved valg af fluer til det tidlige forårsfiskeri er små fluer på 3-6 cm i brændte farver, alle med gummiben. Gummibenene hjælper mig til at gøre fluen levende på steder hvor strømmen dør ud, og er super effektive når man som jeg fisker fluen meget aktivt. Farverne vælges ud fra vejr og vandforhold. Lyst vejr, lyse fluer. Mørkt vejr, mørke fluer. Størrelse efter sigtbarheden i vandet. Klart vand små fluer (3 cm), farvet vand – store fluer (6 cm). Fisker jeg længere ude i systemet hvor åen er bred og jeg kan få mere fart på min flue er fluerne en smule større.

Til det tidlige fiskeri er alle mine fluer vægtbelastede, men ikke meget. Bliver de for tunge vil de små fluer stå helt stille i strømmen. Jeg belaster dem med vægt svarende til et lille US rør på 5 mm. Det er vigtigt at fluen bryder overfladen med det samme og fisker fra nedslaget.

Med venlig hilsen Kenny Frost

Jim Thaysen

Jim er har været medlem af HSF siden han var helt ung og kender hver en standplads på HSFs vand. Han er ofte at finde ved “Transformatoren” et af HSFs stykker ved Sdr. Felding, hvor Jim i 2012 tog en flot laks på 8.7 kg på premieredagen.

laksflue_thaysen

Farverne i fluen er afstemt efter vandet i Skjern å i det tidlige forår. Hvor farven ofte er svag gullig med lidt okker. Sølvkroppen og lidt flash i vingen, er med til at gøre fluen mere synlig. Fluen kan selvfølgelig dresses kraftigere. En US tube under tidslen og en tung disc som hoved vil naturligvis også få fluen til at gå dybere. Men fluen vil også miste letheden og vimserirt i strømmen. Brug i stedet diverse synkeliner til at føre fluen ned i den rette dybde. Ja hvad er så den rette dybde. Høj vandstand og koldt vand. Ja så må du ned til laksen, som står dybt og er svær at få til at gå op og tage fluen.

Jeg husker Jacob Lorenzens fine 15 kilos laks fra premieren i 2012. Tre mand havde fisket hen over fisken uden held. Så kom Jacob med synke 4. og en fast sinking poly leader. Den flue kom i rette dybde til laksen i en kold og vandfyldt Skjern å. Denne kombination gav også mig en fin laks efter blot ½ time på denne herlige dag, som vi vist sent glemmer. En vild premiere med perfekt vejr og vandstand. Håber ikke det bliver så vildt i år, da jeg er på Bornholm i hele påsken med fruen og svigermor. Om jeg skal fiske derovre. Ja hver dag! Kystfiskeret på Bornholm er i særklasse. Specielt hvis du vil høre korken knage og fluelinen synge i vinden.

Husk nu at komme ud til åen på premieren, der er en fantastisk stemning denne dag. Tilmed råder HSF over det absolut flotteste vand hvor hedens kronjuvel kan fanges. Husk at komme til Tjæreovnene kl. 12, hvor Kenneth Seatrout traditionen tro, har heftige frankfurtere klar. Mød lystfiskere med smil så store, at de med lethed snupper en citron måne på tværs i munden. Medens de pavestolt fremviser en spejlblank nystegen Skjern å laks frem. Måske er det netop din tur i år. Kom ud til åen, tro på det, arbejd for sagen, så sker det nemlig!

Med håb om god vandstand og flot vejr til premieren. Ønskes i alle et stort Knæk og Bræk.

Med lystfiskerhilsen Jim Thaysen.

Thaysens Premiere flue
Rør: Orange glitter 3 mm, 34 mm lang
Inderrør: Sort 1,8. mm. Total længde på rør ved færdig flue er ca. 45 mm
But: Flad guldtinsel
Hale: Orange unifloss
Krop: 3/4 sølvtinsel, eller lignende blank materiale, 1/4  Salmo supreme dub. Hot lime. Rippes godt op
Vinge:  Orange polar ræv og 4 stråler guld flash
Hackle: Ostrich micro heal, yellow
Sides: Jungle Cock
Hoved: Kina hat

Bo Fomsgaard

Bo har fisket på HSFs vand hele livet og er nok en af de personer, som er at finde mest ved fiskevandet. Her bliver det til mange korte ture. Hvert år forføres mange laks af Bos fluer. 

laksefluer_bo_fomsgaard

At give en beskrivelse af mit bud på en flue til forårslaksene i Skjern Å er forholdsvist simpelt, da jeg ikke benytter mig af mere end et par mønstre, eller nærmere typer og kulører på mine forårsfluer. Problemet opstår når jeg skal anskueliggøre hvilken udgave af fluen jeg vil vælge under de forskellige forhold man møder i løbet af en forårssæson i åen. Her kan være tale om alt fra lavt let opvarmet klart vand, til en høj, kold uklar å, man kan fiske i forskelligt lys på forskellige tidspunkter af dagen osv, og det er alle disse forskellige forhold der gør det mere tricky at generalisere med fluevalget. Dog er jeg ikke særligt religiøs omkring det der med fluerne, da jeg er mere overbevist om at præsentationen og størrelsen af fluen er vigtigere end mønstret – det allervigtigste parameter er dog stadig efter min mening, at finde laksen! Finder du den og gør det rigtige med en pink montana, hugger den med stor sandsynlighed også.

Når det kommer til fluen fisker jeg med to typer af rørfluer. En lys gullig, oliven eller beige fætter af beissfamilien, eller en variant af Phatagorva til mørkere forhold, eksempelvis aftenfiskeri eller en regnfuld eftermiddag. Den væsentligste forskel på disse fluer er selvfølgelig at det er en lys og en mørk flue, men der er også forskel på hvordan de belastes. Den lyse er normalt belastet bag vingen med en messingkugle eller to, da jeg gerne fisker med flydende eller intermediate liner, til nød en S2 med tilhørende polyleaders i forskellige synkehastigheder. Denne form for belastning gør, at fluen fisker i det øjeblik den rammer vandet og hurtigt søger ned i den dybde jeg tror på under de givne forhold. Den mørke flue er lettere med et lille conehead placeret foran vinge og hackel, da den helst skal svinge over åen lige under overfladen. Det giver mulighed for at se laksen når den kommer efter fluen, hvilket jeg i høj grad sætter pris på! At fiske lidt dybere end jeg normalt gør, ville måske give flere tilbud, men både det visuelle aspekt samt det faktum at en dybtfisket flue er lig med en større arbejdsindsats, gør valget let for en livsnydende dovenlars som undertegnede.

Den sidste variation efter farve og belastning er selvfølgelig størrelsen og her tror jeg det er vigtigt at overveje hvilket indtryk man vil gøre på fisken. I højt, koldt og uklart vand er en større tydelig flue et godt bud, hvorimod en så lille og uanseelig flue som muligt vil gøre en forskel under de modsatte forhold. Generelt set tror jeg ikke på store fluer (større end ca 1-1½ tomme) men er udmærket klar over at andre har haft stor succes med væsentligt større udgaver.

Det sjove er, at jeg når valget af flue skal træffes ved åen, er der altid én flue der skiller sig ud som det naturlige valg på dagen, selv om den i mistænkelig grad ligner alle de andre i æsken. Hvis jeg så lægger den tilbage i bunken, kan jeg altid finde den igen! Det kan være mængden af vingemateriale eller flash, tyngden eller noget helt tredje der får mig til at vælge netop dén flue. Det må bero på en mavefornemmelse, ligesom valg af fiskestræk, tidspunkt, line, præsentation og alt det andet der skal overvejes når der skal fiskes laks. Når jeg går ved åen er jeg sjældent i tvivl om at jeg gør alt rigtigt, og hvis jeg så ikke får kontakt med fisk, er det enten fordi der ingen er, eller fordi den der står hvor jeg forventer det og ikke tager fluen, er en vrangvillig og sur laks som jeg ikke gider fange alligevel! Det er i hvert fald ikke fluen der er noget i vejen med! De har gentagne gange fanget fine fisk, og jeg vil sætte min gamle fedtede hat på at de vil gøre det igen!

At have tiltro til sin flue og sin metode gør, at man kan gå og nyde livet langs åen i forvisningen om, at hvis den rigtige laks står det rigtige sted, vil du med stor sandsynlighed gøre dens bekendtskab og få en oplevelse for livet!

Knæk og bræk Bo Fomsgaard

Den lyse
Rør
: ¼ – ¾ tomme belastet med cyclops beads i forskellige størrelser i messing, kobber eller sort. Husk også at have ubelastede udgaver!
Bindetråd: rød
Hale: antron eller fluorofibre i rød eller orange (mængden varieres – kan udelades)
1.hackle: lige foran cyclopskuglen i en nuance svarende til vingen
2.hackle: collar foran vingen i en lidt mørkere nuance end vingen
Vinge: gullig, oliven eller beige ræv, tanuki, kanin eller hvad der ellers er i skuffen. Hårvingerne taperes i 3 -4 dele, med den næstøverste som den længste. Toppes gerne med et par pågugleherl
Flash: angelhair sparsomt i pearl, kobber, guld eller en nuance svarende til vingen
Cheeks: junglecock fordi det ser pænt ud i æsken

Phatagorva variant
Rør: ¼ – ¾ tomme Bindetråd: sort
Hale: antron eller fluorofibre i rød eller orange (mængden varieres – kan udelades)
Krop: flatbraid guld – kan ribbes med kobber flatbraid. Kan også gøres omvendt
1.hackle: under vingen orange badger – kan også tørnes som kropshackle
2.hackle: collar foran vingen, blå perlehøne eller kingfisher blue grizzle hane eller høne
Vinge: fra dark ginger til fiery brown polarræv eller tanuki
Cheeks: junglecock af samme grund som ovenstående
Hoved: conehead af passende størrelse i messing