Premiere – endelig! 1


image001

En glad Kenny Frost med en stålblank Skjern å premiere laks på 9,8 kg taget på HSFs vand ved Hesselvig.

Som ventet er jeg den første der drejer ned af den mudrede skovvej, som vil være besøgt af mange lystfiskere de næste timer. Forventningerne til den kommende sæson er som vanligt skyhøje, og jeg pakker hurtigt og lidt stresset mit grej ud og ifører mig et par waders og stiler direkte mod åen.

Selvom premierefiskeriet er en social festdag, hvor gode venner og bekendte skal fylde det meste, og hvor der er lagt op til råhygge med grillede pølser og kolde øl direkte på bredden. Har den lange vinter alligevel gjort sit til at fiskelysten er helt i top, og marken passeres i raske skridt og målrettet mod den del af åen hvor de første kast skal finde sted.

Endelig nede ved åen, klar til årets første kast, rammes jeg af en rastløshed og tvivlen spiller mig et pus. Jeg ved at der i løbet af en halv time vil ankomme andre fiskere, jeg ved at det frie valg af fiskeplads sandsynligvis slutter om 30 minutter. Hvor skal jeg begynde? Jeg kigger mig urolig omkring, som om jeg var i gang med at fiske ulovlig, der er endnu ingen i syne på marken. Men valget er svært, her i den øvre del af Skjern å, snor åen sig lystigt af sted, og det ene giftige parti afløser det næste. Jeg elsker denne del af åen, hvor vandet med stor faldhøjde suser af sted som i en elv med markante stryg, nakker og pools.

Uret tikker imens jeg som en anden indianer sniger mig langs åen for at bringe mig i position til årets første laksekast. Da jeg endelig har fået mig placeret rigtig, og begynder at rulle line af hjulet er jeg i en anden verden. Jeg er fuldstændig opslugt af intens stemning og kan lugte blod – lakseblod. Forsigtig lægges fluen på vandet og jeg kontrollere fluens gang inden jeg sender fluen ud på dens første rejse. Fluen svømmer som en lille guldfisk hurtig over åen, og jeg fisker med rolige bevægelser ned over den formodede standplads. Jeg fyldes af glæde og intensitet, en følelse som jeg har længtes efter hele vinteren. At scenariet ender med at blive som i mine hedeste drømme, ved jeg på dette tidspunkt intet om, men jeg har en enorm tro på mine chancer.

Uha selv i skrivende stund kan denne følelse bringe myrepatter frem på mine arme og længselsfulde blikke ud i det iskolde februars sne og kulde.

Fluen lander med et plop ved den anden bred og forsigtig kommer der et lille stød på fluen, jeg kan fornemme at fluen bliver vægtløs herefter endnu et lille stød i fluen. Fluen standser midt i åen og flere små stød mærkes op igennem stangen og ud i mine hænder. På dette tidspunkt gad jeg godt se mig selv i spejlet, jeg er overbevist om at jeg ikke trækker vejret, og har en mistanke om at min mund står piv åben. Tiden står stille ligesom fluen ude midt i åen. Efter endnu et lille stød i fluen begynder fluen sin vandring videre mod egen bred. På det tidspunkt er jeg så fyldt af adrenalin at kasketten er ved at falde af mit pumpende hoved. Jeg tager et forsigtig træk i linen og ønsker virkelig at det udløser et tungt sug og en bøjet stang. Alligevel sker der intet, og jeg ligger et nyt kast mod den anden bred. Fluen svømmer uden den mindste berøring ind til min side og jeg nymfer den hjem uden resultat. Herefter ruller jeg forsigtig linen på hjulet og bakker væk fra åen.

Med skælvende hænder sidder jeg og kigger ned i den bugnende flueæske og vælger en lille Beis variant, samtidig ringer min telefon:

”Hej – hvor er du? er du gået i gang?” Det er min gode fiskekammerat Michael som netop er blevet medlem af Herning Sportsfiskerforening. ”For satan jeg har lige bommet en – jeg er helt oppe at køre” stønner jeg ind i telefonen. ”Hvor er du? hvordan tog den? Har du prøvet den igen?” Jeg fortæller hele historien i detaljer og stønner endnu engang, inden jeg får fortalt Michael hvor jeg befinder mig. ”Jeg kommer ned og starter bag dig” puster Michael i røret.

image007

Laks på stangen.

Endelig har jeg fået den nye flue bundet på linen og jeg sniger mig endnu engang mod bredden, og starter 5 m opstrøms hvor jeg formoder fisken står. Fluen lander med et plop og bliver taget i et kontant sug, jeg slipper linen og hjulet ruller et par omgange inden jeg sætter krogen. JEP råber jeg højt i det stangen krummer sig sammen og jeg mærker de tunge sug. Herefter følger en rolig fight, hvor der indfinder sig et par tilskuere som netop kommer ned over markerne. Jeg spejder ivrigt efter Michael som kommer med raske syvmile skridt mod mig. Pludselig stopper han op og kigger, da han finder ud af hvad der er los smider han stangen, og 0,1 ton ivrig og fiskeliderlig kammerat kommer tromlende ned over markerne. ”For satan fik du den! Hold kæft det er for meget – jeg er jo ikke engang kommet i gang endnu!” råber den stakåndede kæmpe som kommer tromlende til assistance.

image009

Laksen håndlandes.

Efter endnu et par små udløb kan Michael håndlande min første premiere laks, og måske Skjernåens første laks i 2009. Mit allerhøjeste ønske som lystfisker er en realitet 9,8 kg stålblank Skjern å premiere laks ligger i græsset, og knap er fisken død inden jeg smsér og mmsér mit glade budskab ud til en stor skare af ivrige lystfiskere: ”så er jeg på tavlen!” minutter efter er min telefon rødglødende og min stemme er højrøstet og euforisk. Det er fiskelykke i allerhøjeste potens!! To timer senere klikker der en ligeså glad melding ind på min telefon: Flakker har fået en på 7,1 kg! For satan en start – det er hvad vi har snakket og drømt om hele vinteren!

Selv store begivenheder og lykkelige stunder ebber ud og efter den første par ugers euforiske lykkefølelse sniger en nidkær tanke sig ind i mit sind, hvad nu? Hvad er mit næste mål? Heldigvis kommer min gode fiskekammerat Bo Fomsgaard mig til hjælp: ”Du kan gå efter en Jysk Mac Nab!” og herefter fortæller han mig hvad en Jysk Mac Nab er: Du skal på en og samme dag fange en laks i Skjernå og en havørred i Karup å. Wauu en bedrift!!! – for mig er det toppen af havørredfiskeri kombineret med toppen af laksefiskeri – så bliver det ikke større!!! Kom bare an 2010 den Jyske Mac Nab venter derude!!!!!

Må alle der læser dette få en sæson med knirkende kork og syngende liner!!!!!!

Kenny Frost

image003

Laks på 9.8 kg taget på HSFs vand ved Hesselvig.


One thought on “Premiere – endelig!

Lukket for kommentarer.