Mit livs fisk


Her følger historien om den største laks fanget i Skjern Å siden 70’erne, selvfølgelig på HSFs vand. God fornøjelse. Bragt i Herning Folkeblad d. 2. maj 2009.


Med en lille bitte enhånds fluestang lykkedes det efter to timers fight, en dygtig fisker at lande en mega laks, den største i flere år ved Skjern å.

Peder Langkjær med den største Skjern å laks siden 70érne på ikke mindre end 16,7 kilo.

Peder Langkjær fra Give lagde ud 1. april til premieren, sammen med mange ligesindede. Her blev det til en pæn regnbueørred på ca. en 3 kg. Og fortæller her sin medrivende historie om kampen med en af åens kæmper. Jeg havde taget nogle feriedage, for nu ville jeg gøre et hæderligt forsøg på en af de store forårslaks. Så en fredag morgen var jeg ved åen igen, havde fisket en god time, da jeg kom til en spændende plads. Et smalt parti af åen med god fart og dybde på vandet. Der var godt nok kun ca. 25 m fri mellem to træer, men hvad der står nok ikke noget alligevel!

Helt ude af baljen

Jeg trak fluelinen af hjulet, lagde et par kast ud og bevægede mig nogle skridt nedstrøms. I tredje kast blev fluen taget under egen bred, lidt forsigtigt men dog bestemt. Dernæst svømmede fisken op imod mig, forbi mig og røg ud af baljen med et plask af den anden verden. Bølgerne efter fisken skyllede som en mindre Tsunami mod brinkerne – ja lidt overdrivelse fremmer jo forståelsen. Men en fisk af den størrelse, der er helt fri af vandet glemmer man aldrig. Nå men laksen svømmede dog roligt tilbage på sin standplads. Der blev den så bare stående dybt og stille i over en time. Det var ligesom at fighte en pæl i bunden, dog dunkede det dybt i min lidt for klejne 11 fods fluestang. Der var heldigvis en enkelt fisker mere på stykket, der kom ilende til hjælp. Efter en tid forsøgte vi at flytte fisken med at slå i vandet med nettet og en stor kæp. Den var dog fuldstændig ligeglad med vores forsøg på at få den til at bruge lidt kræfter.

Træt efter to timers fight

Dyret livede op den sidste del af fighten, hvor den flyttede mere rundt på sig og blev langsom trættere. Den forsøgte at sejle ned forbi træet et par gange, men jeg fik den heldigvis spolet op igen. Til sidst blev fisken helt færdig og lagde sig på siden, hvor vi kunne nette kæmpen i mit store skotske laksenet. Hold da op hvor var laksen stor, da den lagde der i sivene. Jeg var helt mundlam og sagde næsten ikke et kvidder. Nå! jeg fik min snare rundt om halen og slæbte fisken op til bilen, for dernæst at køre efter øl ved Brugsen i Arnborg. Jeg var jo blevet lidt tørre i halsen efter to timers fight! Min telefon ringede 10.57 og da havde jeg haft den på nogle få minutter og fisken lå sikkert på land kl. 13! Det var sku for vildt, det oplever man nok kun en gang i sit fiskeliv.
Jeg målte fisken oppe i bilen til 116 cm, hvilket måtte svare til en 16-17 kg. Nå men jeg rullede ud til Korsholm i Skjern, hvor fisken blev vejet til 16,7 kg. Laksen blev for øvrigt fanget på en lille hjemmebundet rørflue – Det gule lyn.

Et gensyn med fangstpladsen

Dagen derpå var jeg igen af sted, ikke sådan rigtig for at fiske – mere for at kigge på åen og drikke en tår kaffe. Her møder jeg så Kenny Frost, ham i ved, der afholder fluefiskerkursus. Han kommer op hvor jeg sidder og undskylder for at kursisterne spærrer det halve af åen. Det gør skam ikke noget svarer jeg, og forresten tillykke med din fine premierelaks. Kenny fik en på næsten 10 kg. den første dag. Han havde dog hørt rygter om en kæmpefisk set ved Brugsen i Arnborg på 114 cm. Nå okay, men den var altså 116 cm. svarede jeg. Var det dig spurgte han og jeg kunne jo ikke andet end at tilstå. Det er jo lidt svært at tørre det grin af femøren, med sådan en oplevelse i bagagen.

Skjern å laksen har altid haft en stor plads i mit fiskerhjerte, jeg fik min første tilbage i 2004 på Sdr Felding stykket. Siden har jeg fået en god håndfuld spredt rundt over hele Skjern å systemet. Mit laksefiskeri startede jeg som 19 årig tilbage i 99′ med min første tohånds fluestang, men der skulle gå nogle år før jeg fik den første laks på land. Jeg fisker nu også med andet end flue, en stor spinner kan også være giftigt. Min personlige Skjern å rekord var dog kun beskedne 6,2 kg før en føromtalt laks tyggede i min flue. Jeg fisker også en uge i Skotland hver marts, hvor jeg i år fik en flot laks på 90 cm. Den er siden faldet lidt til jorden ved siden af den store Skjern å laks. Min store Skjern å laks er formentlig den største i systemet siden 70’erne.

Jeg vil lade kæmpe laksen udstoppe, hvorefter den skal pryde et kommende fiskeværelse. Så kan man jo sidde og smile på de lange vinteraftener bag fluebinde-stikket slutter en noget stolt Peder Langkjær fra Give.