Laks på ønskesedlen


Skjern Å åbner snart for en ny sæson. Som opvarmning er her en artikel bragt i Herning Folkeblad (Maj 2010). Med ønske om stram line til os alle.

——————–

Selv for den garvede lystfisker er det optimale stadig at fange en dansk laks.

Selv om jeg har rejst i det meste af verden, fisket i mange af de kendte elve og fanget mange store laks. Så er og bliver en forårs laks, i mit bardoms fiskevand ved Arnborg, altid ønske nummer et på min ønskeseddel fortæller her fiskeeksperten Kenny Frost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kenny Frost med årets første laks på 8,3 kilo og 90 cm. Foto: Privat

Den smukke natur i engene ved Hesselvig, vildtet som ofte viser sig i de første halvanden måned inden jagten sætter ind og det alsidige dyreliv, er noget jeg længtes efter hele vinteren. At åen heroppe samtidig er hurtig og meget varieret gør kun mit fluefiskehjerte endnu varmere. Når jeg lister mig langs kanten af åen og suger alle indtrykkene til mig, kommer der minder om en svunden tid op i mig. Det var her i de selv samme enge jeg igennem 70 èrne tattede ål sammen med mine onkler. Det var her jeg fiskede ål men drømte om laks. Imens mine onkler fandt et dybt hul og satte sig til rette med deres lange bambusstænger og en ordentlig klynge orm syet på en kinesertråd og omhyggelig tørnet til en fin klase, udforskede jeg åens dybe høler og sving med min spinnestang og mit ambassadeurhjul. Jeg var som besat af denne fiskenes konge, som var kronen på værket for en passioneret fisker som mig. Alligevel blev det ved drømmene, og måske en lille regnbueørred eller bækørred som forbarmede sig for den unge fiskehelt med de tårnhøje drømme. Den tid er for længst forbi og ålene er i dag næsten forsvundet. Til gengæld har laksen for alvor entreret åen og Skjern å er i dag suveræn Danmarks mest populære å for laksefiskere.

Sæsonens første Skjern å laks

De første halvanden måned i sæsonen er chancerne for at fange en stor blank laks så højt oppe i systemet, som engene ved Hesselvig, bedst. Herefter ledes en del af åvandet ind i kanalerne og dermed falder vandstanden. Dette medfører at mange laks stopper længere nede i systemet og dem som allerede er kommet op til det øvre løb søger tilbage i åen, hvor de har mere vand under finnerne. Derfor er de første 45 dage af fiskesæsonen hektiske, og det handler om at komme ud så mange gange som muligt. Den 14. april er et fint billede på dette. Jeg bor i Silkeborg og arbejder i Sorring som ligger 20 km vest for Århus. Alligevel kunne jeg lige nå at kører de 55 km fra mit hjem og til åen ved Hesselvig, fiske 2 timer også kører de 75 km på arbejde og møde kl. 09.00. Jeg var således ved åen lige inden lysningen og gik med hænderne godt begravet i lommerne ned igennem den 2 grader kolde eng. Selv om morgenen var meget kold fiskede jeg mig med stor intensitet og iver ned over de hurtige strømme. Jeg nød da solen viste sig snigende i horisonten og kunne mærke de varme stråler fra forårssolens. Et hurtigt kig på mit ur fortalte mig at tiden var knap, så jeg fiskede mig hurtig ned over det udvalgte stykke.

Så er der fisk

Fluen stopper midt i åen og jeg mærker et hårdt træk i linen. Hjertet hamre og blodet dunker i min tinding, men der sker ikke mere. Jeg forsøger med endnu en flue, men laksen vil ikke mere. Jeg beslutter mig for at give den 15 minutters pause og fisker mig videre ned ad åen. Jeg går stadigvæk og tænker på hugget da jeg 10 minutter senere sender min flue over under et udhængende træ, hvor en af grenene stikker ned i vandet og danner en fin strømkile ned af åen. Fluen lander med et plop og idet den lille brune flue bliver taget af strømmen og ført igennem den lille strømkile, kommer trækket. Trækket som jeg har længtes efter hele vinteren og som har været årsag til at jeg trodser både søvn, kulde og alle andre gøremål. Trækket som kun vi fiskere kan få myrepatter over hele kroppen ved blot at tænke på. Trækket er synonym på forløsningen af mange mange timers forberedelse og ihærdig fiskeri. Stangen bøjer sig ned over åen og en stor blank laks viser sig i overfladen. Herefter går fighten som planlagt og jeg kan 10 minutter senere lande en velproponeret stålblank laks på 8,3 kg. og 90 cm., og dermed at sætte flueben ud for ønske nummer et på ønskesedlen anno 2010 slutter Kenny Frost der for øvrigt ikke er hr. hvem som helst. Han er også i det daglige, professionel. laksefluefisker og indehaver af Frostfly.dk som laver laksefluefiskekurser, kastekurser, guidning, foredrag etc., så her kan man se hvordan eksperten griber det an.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På vej hjem efter en perfekt tur til Skjern å efter laks. Foto: Privat