Hvilket grej skal jeg bruge i Skjern å ?


Mange især nye medlemmer spørger til hvilket grej skal jeg bruge i Skjern å.

Vi gav spørgsmålet videre til Balticflyfisher, Zpey og Seatrout, som alle er sponsorer hos os

Silja Longhurst fra Balticflyfisher kommer med disse bud

Laksefiskeri i vores Skjern Å er noget helt særligt og minder ikke om de almindelige lakse åer vi kender fra Skotland, Norge og resten af Skandinavien. Vores Skjern er smal, har sandbund og åens breder er godt vokset til. En typisk lavlands å som har… en stamme af storlaks som beboer. Når det kommer til at vælge sit grej til Skjern bliver man i starten blændet af åens størrelse; mindre å = let grej. Men så er der vores laks som nævnte før en stamme af storlaks dvs. chancen for at laksen der hugger på din flue, kan være et monster er der hele tiden! Derfor vælg dit grej efter ”best case scenario” 😀 For at håndtere monstrene anbefaler jeg grej, der kan stå distancen med at få fightet dem ind så skånsomt og hurtigt som muligt. Udover at det øger chancen for at få dem hurtig ind, er en skånsom genudsættelse er også altid til stede.

Fluestang

Min go-to set up i Skjern er en to hånds Fluestang i lineklasse #8 eller #9. Længden ligger mellem 11´5 og 13ft; en længere stang vil gøre kast og håndtering pga. bevoksning ved åens bredden i den øvre del af Skjern lidt besværligt. Mit bud er:

Fluehjulet

Fluehjulet skal have nok plads til din flueline og en passende mængde bagline. Bremsen skal også være solid, en man kan stole på og kan indstille efter eget behov. Personligt fisker jeg altid med en kontrolleret løs bremse (så at min hjul ikke laver overløb) og bremser hjulet med min håndflade. Mit bud:

·        ECHO BRAVO REEL 8/10 Dia: 4.5″/114mm. WF9+180m/20lb

·        ECHO BRAVO LIGHT REEL 8/10 Dia: 4.17″/106mm. WF8/9+200/20lb

Fluelinen

Valget af fluelinen er lidt specielt i Skjern Å fordi åen er smal. En almindelig til langt skydehoved kan gøre dit fluefiskeliv ved Skjern ret besværligt 😀 Derfor anbefaler jeg en meget kort skydehoved der passer til åens bredden og stadigvæk har masse nok til at håndtere synkespidser og tunge fluer. Vær ikke bange for at bruge en ultra kort skydehoved. Det er ikke linen der forskrækker fisken, der er dig der håndterer den 😉For det meste fisker jeg med en OPST Commando Groove Head Float / Intermediate. Den flydende del gør kast meget nemt, mens den intermediate spids trænger ned under vandoverfladen og sørger for at man altid har en mere direkte kontakt til fluen. Hvis man er til en monofil skydelinen er det helt klar en OPST Lazar Line. I forhold til andre monoskydeliner er OPST Lazar linen ret tynd, derfor anbefales en 40lb eller 50lb. Mit bud:

Synkespidser

Når jeg vælger en synkespids, kigger jeg først på åens afsnit som jeg kommer til at fiske i; er strømmen hurtig eller langsom, dyb eller lavvandet. OPST har givet deres spidser navne efter vandafsnit: RiffleRun og Bucket. Hvert vandafsnit har sin egen synkerate. Mit bud til mindre fluer #6-#4:

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T8, 80gr/5.2g, S2, Riffle

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T8, 80gr/5.2g, S4, Run

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T8, 80gr/5.2g, S6, Bucket

Til større fluer skal min synkespids have mere vægt til at transportere fluen. Mit bud her til større fluer #3-#2:

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T11, 110gr/7.1g, S3, Riffle

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T11, 110gr/7.1g, S6, Run

·        OPST Commando Tip, 10ft/3.04m, T11, 110gr/7.1g, S9, Bucket

Silja Longhurst

Two Hand Master Certified Instructor

Certificeret Fiske Guide

Balticflyfisher.com

Per Gylling fra Zpey kommer med disse bud

Når man snakker om fiskeriet ved Skjern Å og om hvilken grej der er det optimale, er det vigtigt at tænke på hvor i åens system man skal fiske. Åens mere end 90 km lakseførende vand er meget forskelligt fra det øvre til det nedre løb. På Herning-Ikast fiskevand i skjern, ligger det primære fiskevand i det øvre system omkring Skarrild og Arnborg og en smule af fiskevandet omkring Sdr. Felding.  Generalt hører strækningerne til den øvrige del af åen, som enkelte steder er nem farbar/fiskbar og andre steder er der en del træer, højt siv, stejle brinker og andre omstændigheder der sætter krav til grejet for at få optimal fornøjelse og effekt af fiskeriet.

Spinnefiskeriet:  Når man spinnefisker ved åen, har man brug for en lidt længere stang end normalt, til denne størrelse å. Grunden hertil er åen mange steder har siv og brinker der gør, man ikke står helt ude ved kanten, så for at have den nødvendige kontrol, rækkevidde uden man behøver at belaste sin lænd og ryg for meget ved at stå alt for akavet mens man fisker. I det øjeblik laksen er kroget har den ekstra længde på stangen store fordele under fighten og laksen der virkelig kan være stærk, kan styres bedst muligt væk fra brinken og den hårde grøde i åens sider.  Åens vand er i det øvre løb generelt meget klart fra midt maj alt efter nedbør, så ved en længere stang er du mere camoufleret i sivene og dermed skræmmer færre fisk.

En perfekt stang til dette fiskeri er Zpey Zpin 10,5 fod 7-28 gram.   

Den har den rette længde, er utrolig let og kaster helt fantastisk med de vægte der mest bruges nemlig mepps 4, wobbler, og de meget effektive condom spinner fra Karl K og FC spinner i 16 og 20 grams modellerne. Den kaster ualmindelig præcist hvilket er særligt vigtigt for fiskeriet i det øvre Skjern Å, hvor præsentation og præcision er nøgleord. Samtidig er stangen designet til Dansk laksefiskeri og er netop udviklet ved Skjern Å og stangen har den helt rette dybe action i klingen, der gør du får den helt rigtige følelse, fornemmelse og styrke, der sikre dig flere gode timer ved åen. Stangen er 4 delt, så den er yderst transportvenlig og leveres i et lækkert codurarør.

Link til stangen : Zpey Spin ( Spinnestang ) Stang til spinnefiskeri | Zpey.com – ZPEY

Fluefiskeriet:

Til fluefiskeriet i det øvre Skjern Å, kan der bruges meget forskelligt grej, men for at gøre det enkelt kan man dele op i 2 forskellige setup.

Fluestangen:

Allround sættet og det absolutte mest solgte setup er en stang i 12,6 – 13 fod. Her har du rækkevidde, kontrol og stangen magter alt fra det tidlige fiskeri med hårdt synkende flueliner til det helt lette lige under overfladen om sommeren. Når man vælger stang til dette fiskeri, er det vigtig at stangen er super tilgivelig at kaste med da siv og træer ofte gør det lidt svære at lave 100% korrekte kast, hæftninger på vandet osv. Så det er vigtigt at stangen ikke straffer dig for de omstændigheder men i stedet giver dig fornøjelse i hvert kast og et lækkert flow i fiskeriet, som er det der giver dig de bedste chancer for at laksen tager fluen.  Ønsker man den lette version i denne stang længde er Zpey Ztealth 13 fod klasse 7 som kaster med 23gram det helt rigtige valg. Link til stangen: Zpey Stealth ( Fluestang ) Køb online i dag | Zpey.com – ZPEY  God rækkevidde, super let stang og måske en af markedets allerbedste 23 grams stang med en super unik moderne action der kan det hele og på suveræn måde laver alle slags kast. Ønsker man en kraftigere model er Zpey Ztealth 12,6 fod klasse 8 som kaster med på liner 27 – 30 gram, som klarer alt slags vejr, vind og aldrig giver op din kommende stang. En sand evergreen som også er anvendelig på den nedre del af Skjern Å hvor vinden kan være hård og de lange kast kan være nødvendig.

Til sommerfiskeriet med de små fluer, højtgående liner er switch stængerne meget populære langs åen. Zpey Ztealth 11 fod er det rette valg. Zpey Stealth ( Switch fluestang ) Køb online i dag | Zpey.com – ZPEYDenne stang kan både bruges som en regulær lang enhåndsstang og med det medfølgende ekstra håndtag gøres stangen til en lille ”mini” to-håndsstang som virkelig egner sig til sommerfiskeriet og giver en helt ekstra dimension til dit sommerfiskeri.

Hjulet: Zpey Zen 2 og 3 alt efter hvilken stanglængde du bruger. Zpey Zen Z3 ( Large Arbor fluehjul ) Køb online | Zpey.com – ZPEY Med dette hjul får du toppen af poppen der magter alt, totalt gennemført bremsesystem og et ægte full frame hjul til alle former for fiskeri efter stærke og store fisk.

Linerne :

Vi kommer ikke udenom at fluelinen er det vigtigste element i hele fluegrejs delen. Det fiskeri er dyrkes i det øvre Skjern å sætter virkelig krav om den rette line. En af de bedste liner til dette fiskeri er uden tvivl Zpey Zkagit light skydehoved serien. Skagit Light Shootinghead, S1/3 – Double Hand – ZPEY Den findes fra 16-37 gram og fra ren flydende, flydende/synk 1, Intermidialte/sink1/sink 3 og synk 3/4 så den dækker alle forhold og passer til alle stænger fra enhånds til alle 2 håndsstænger. Denne line er super kort, uhyggelig nem kastende og den helt rigtige line til de trænge og de evige forskellige forhold der findes i det øvre Skjern. Når man snakker fiskeri i Skjern Å, vil de fleste ikke anbefale et skagit skydehovedsystem til åen fiskeri, da normale skagit liner ofte er klodsede, lander tungt på vandet og generalt kun egnet til underhåndskast. Med Zpey Zkagit light, som navnet næsten selv siger er dette skydehoved system en light udgave af et normalt skagit hoved. De bedste egenskaber fra det normale skagit hovedet er bibeholdt så den kaster ualmindelig nemt i trænge forhold, bære tunge fluer med lethed og ikke vindfølsom. Dertil er Zpey zkagit light hovederne designet så præsentationen er lige så elegant som en traditionel skydehoved og sidste men ikke mindst kaster Zkagit light hovederne lige godt underhånd og overhåndskast hvilket gør den helt unik på markedet. Igen en line der er designet ved Skjern Å som den matcher de forhold og krav vi har som fluefisker. Til hovederne bruges Zkagit light tips Zpey Skagit Light forfang ( Tips ) Køb online | Zpey.com – ZPEY  som en forlængelse af det korte skydeklump. Disse tips er lette, stærke og taperet for en sublim præsentation på vandet. De fås i alle tænkelig densiteter fra Intermidiate til synke 7, så de kan matches med alle de forskellige Zkagit light hoveder.

Skydelinen man bør vælge er en coated runninglineZpey Skydeline ( Coated skydeline ) Køb online | Zpey.com – ZPEY  , da der ved fiskeri i det øvre Skjern Å ikke er nødvendig med lange kast men mere behov for kontrol. Fisker man med linevægte på zkagit light hovederne på mellem 16-30 gram anbefaler vi Zpey fusion coatede runningline i 0,32. den har den rette tykkelse for balancen i kastet med hoveder i disse vægte og har en stærk flettet kerne som passer til laksefiskeriet. Bruger man fra 34-37 gram bør man vælge den samme runningline i 0,35 for optimal balance i kastet.

Tippet Zpey Flourocarbon forfang ( Tippet ) Køb online | Zpey.com – ZPEY : den sidste stykke line mellem Zkagit light tipsene og fluen anbefaler vi Zpey fluorocarbon mellem 0,33 og 0,40 alt efter årstid og fluestørrelse.           

Mvh / Regards

Per Gylling

Phone (0045)27850102

Zpey.com

Certified Fishing Guide DK /  Guide Zpeylodge

Fra Seatrout kommer disse bud

Hos Seatrout anbefaler vi til åens laks:

Spinner:

Nogle gode gennemløbsspinner fra Karl K Gennemløbs spinner (sea-trout.dk) gerne i nogle mere Neutrale farver. Vi har fået lavet vores egen Brun-Klar Edition som vi absolut syntes godt om.

Fiskenet:

Man skal være hurtig med nettet når laksen er klar til landing. Her anbefaler vi det super gode Gunki Net Pike Addict Folding 60X70 (sea-trout.dk). Dette net har den rigtig størrelse og når den er foldet ud har du også en god længde der ikke begrænser dig hvis det er et sted der kan være svært at komme til.

Waders:

Vi har hos Seatrout lavet et super godt sæt fra Guideline som er en 2022 nyhed nemlig Guideline Kaitum XT sæt (sea-trout.dk) Dette sæt er en kombination af super kvalitet og til en pris der er til at forstå. De åndbare waders vil være en fordel selv på en varm sommerdag.

Fiskehjul:

Hos Seatrout anbefaler vi at man ikke vælger et for billigt hjul til lakse fiskeriet. Men man kan nemt for god kvalitet for pengene. Derfor vil vi gerne fremhæve to hjul.

Første hjul er Daiwa 20 Fuego LT (sea-trout.dk) i str 3000 eller 4000. Grunden til at man kan gå i str 3000 på Daiwa hjul er deres LT der står for Light & Tough som gør at Daiwa hjulene er ekstrem stærke og bremsen er perfekt uanset om man vælger 3000 eller 4000

Andet hjul er Shimano Nasci FB (sea-trout.dk) i str 4000. Det første Shimano hjul i P4-segmentet med Hagane komponenter og teknologi, som allerede er kendt fra andre Shimano hjul-serier. Hjulet er Shimanos svar på en super budgetvenlig lakse hjul.

Uanset hvilket hjul du vælger af disse to så vil de ikke svigte eller skuffe dig.

Fiskestang:

Når det kommer til fiskestangen så er der forskel på hvad folk fortrækker i forhold til aktionen på klingen.

Vi giver to bud på gode allround klinger som vi mener der passer godt til åen. Man skal gerne op i 10fod stænger da fordelen ved længden kan komme en til gav når man fighter en laks og man skal lande laksen.

Daiwa Silvercreek Seatrout (sea-trout.dk) 10” 7-30gr er en 4-delt stang som er god til prisen. 4-delt går det nemmere at opbevarer og det svækker ikke stangens styrke og rygrad. Denne stang er perfekt til åens laks hen over sommeren.

SÖLV AG2 (sea-trout.dk) 10,4” 10

Den nye Abu SÖLV AG2 serie er en del af et helt nyt koncept, der er specielt designet til de specialiserede havørredfiskere. Dette skriver Abu Garcia om deres ekstrem lækre AG2 som faktisk er 3-delt. Men vi er ikke et sekund i tvivl om at denne stang er som skabt med henblik på de vestvendte åer. Derfor vil vi gerne anbefale denne stang som en topmodel til prisen.

Forfangs line:

Man skal ikke glemme forfangsline og man skal aldrig spare lige her. Det er det værste der kan ske at ens forfangsline svigter. Derfor bruger vi i Seatrout selv SalmonHunter Fluorocarbon 50M (sea-trout.dk) i str 0.40mm. Aldrig har vi før haft så stærk og god forfangsline i hænderne og styrken på denne line er ikke til at tage fejl af. Denne line holder meget længere end andre forfangsliner på marked