Hønens plads


Den 16. april mødes vi 4 mand hvert år helt oppe ved Forvirringen ved Arnborg på HI-LFs fiskevand.

Nillers kæreste havde lavet en flot kage, hvor der var skrevet Knæk og Bræk på, så det kunne blive en god dag. Vi parkerer ved Hesselvig Enggård og snakken går på hvad vi gør. Niller og Rasmus blev enig om at de ville fiske fra Betonbroen og nedstrøms mens Jens og jeg ville gå helt op til starten ved forvirringen.

Da vi er kommet op til forvirringen, er der kommet nogle få fiskere med samme interesse som os. Jens finder en plads ved åen, og længere oppe er der plads til mig. Vi fisker altid med, at den der ikke har fået en premierelaks starter forrest.

Vi fisker langsomt nedstrøms og kommer forbi stedet, hvor der blev fanget en Laks på 12,6 kg for nogle år siden. Lidt efter holder vi en pause. Jim Thaysen m.fl. kommer forbi og vi snakker om der er sket noget. Jeg ved at Jim har taget og tabt nogle god laks heroppe. Vi fortsætter ned af og efter en halv time kan jeg ikke se Jens. Han kommer dog lige pludselig op mod mig.

Vi står og snakker lidt, mens jeg fisker nedstrøms. Jens spørger “Peter hvordan gør du når du fanger laks”. Vi står ved stedet, hvor der er nogle små sving og stop skilt på den modsatte side. “Prøv og se derovre er der et dødt område og efter det kommer der en strømrende, så der kan stå en laks der omkring”. Et kast bliver kastet over i det døde område og linen får fart på da den rammer strømmen, så trækker det i stangen. Er helt paf og siger til Jens “Der er sku fisk på!”.

Jeg tror ikke det er en laks til at starte med, så der bliver sat lidt pres på stangen. Fisken viser lidt af den blanke side … okay en pæn laks på 6 kg tror vi. Så kører tik værket sku lidt stærkere. Den blev fightet uden for meget pres for jeg vil ikke have den for meget op i luften. Efter 10 minutter står Jens rigtig godt på en sandbanke, som var bygget til formålet at lande en laks. Jeg kan lade den glide ned i hænderne på ham i andet forsøg. Vi var oppe at køre, for den var sku større en vi troede.

På modsatte side havde Klaus Bretlau filmet noget af fighten og taget nogle billeder, det var dejligt. Alle som så det hele sagde stort tillykke med den flotte laks. Der havde nok været 7 mand der havde fisket ned over den Laks, men det var en Luk og Sluk fluen den ville have.

Der skulle ringes rundt, men den telefon jeg har tåler ikke under 10 grader, så den døde. Vi havde heller ingen vægt, så den kunne ikke vejes ved åen. Lidt længere nede står Bo Fomsgaard og nogle af hans fiskekammerater, de siger, at hvis du ikke kan nå omkring halen med din hånd så er den over 8 kg, det kunne jeg ikke.

Vi gik op til gården. Jens kommer først og siger, at Peter har fanget en laks på 8 kg ca. Det tror de ikke på, men da hjørnet til parkering bliver passeret kan de se det med deres egne øjne. Der bliver ønsket tillykke og taget billeder. Jan Møller (formand HI-LF) er også kommet. Han tager nogle billeder og vejer laksen til 9,6 kg. Vi får taget skælprøve (Jan havde en prøve med) og nyder en god kop kaffe og en lille en. Bagefter gik den ned til åen igen ved Betonbroen. Jeg fik kun snakket resten af dagen.

Omkring middagstid kører vi ned til Tjæreovnene, hvor HI-LF har fremvisning. På grund af den lave vandstand var det den eneste laks der var blevet fanget, så heldig har man været.

Pludselig siger en “Du skal da ned til Laksens hus og have den vejet inden kl 1300, det kan være du vinder stenen”. Laksens hus havde udlovet en stor hvilesten til den der fangede den største laks på premieredagen. Jeg havde ikke skænket det en tanke. Klokken 12:30 forlader vi det gode selskab der altid er ved Tjæreovnene til premieren og kører mod Laksens hus. Jeg når ikke at få noget at spise, det må vente. På vej ringer vi til Kenny Frost, men han tager sku aldrig sin telefon. Han ringer tilbage, da vi skriver til ham at vi er på vej med en laks. Jeg havde været sammen med Kenny uge før og hørt om den sten og rost ham for et godt initiativ. “I skal skynde jer, der er ingen laks vejet ind”. Bilen fik lidt mere fart på og vi var der 5 min før deadline kl 13. Der kom en laks mere, men den var kun på 7 kg. Total blank fanget i Vorgod å af Bo Eskildsen. Min Laks havde nok været i åen 14 dage, da den havde fast skæl, men stadig en fin opgangslaks.

Stenen var min, en kæmpe ære at vinde den. Jeg var vildt glad, da jeg godt vidste, hvad det betyd. Der var flere aviser der skulle høre om laksen og blandt de indvejede laks en præmie på et fiskekort til Borris fiskeforening. Den skulle Bo have da jeg var godt tilfreds med Stenen, så ingen lodtrækning.

Stenen skulle i åen ved Borris krog den 3. August. I stedet for en sten blev det til nogle stykker da der blev hentet flere. Men først blev der smidt 3 store sten omkring 500 kg stykket 50 m opstrøms til venstre når man står på broen og kikker opstrøms. De kom til at hedde Kyllingerne. Den store sten måtte længere op af åen da den ikke kunne løftes ud i åen, der hvor det var planlagt. Så den ligger ca 100 m opstrøms, sammen med 2 andre store sten som en omvendt v. TV2 var og filme, så det hele var på direkte tv, vildt sjovt at være med til. Tak til Kenny fra Laksens hus, Borris lystfiskerforening og alle dem der kom, glemmer det aldrig.

Mvh Peter Hønholt