Fjederholdt Å – Tørfluefiskeri i særklasse


Et liv som lystfisker med fluestangen, som min faste ledsager, startede vel for 55 år siden. Fjederholdt Å er et meget klart vandløb med en flot rentvandsfauna og dermed fin bestand af stalling og bækørred. Det var lige det, der skulle til for at jeg blev bidt af fluefiskeriet. Jeg boede i Herning og gik i realklassen og allerede dengang trak stallingefiskeriet, som åen var kendt for. Der var flere af mine skolekammerater, som også interesserede sig for fluefiskeri – så i skolen blev der aftalt mange fisketure til åen – først på cykel senere på knallert.

Fjederholdt Å er ensbetydende med tør/våd/nymfefiskeri – hvilket også betød at jeg kastede mig ud i kunsten at binde div. fluer, hvoraf blue dun – royal coachman samt hacklede brune og sorte tørfluer var de mest populære. Fluestængerne som vi brugte var lette glasrørsstænger – men der gik ikke længe før flere af os havde fået opfyldt drømmen om at være ejer af en splitcanestang.

Som årene er gået er havørred og laksefiskeriet ved henholdsvis Karup og Skjern Å kommet til at fylde de fleste af mine fisketimer og disse ture har givet og giver mig mange store oplevelser. Men jeg har aldrig glemt Fjederholdt Å – så nogle gange hver sæson, slapper jeg af med sommerfiskeriet efter stalling og bækørred – og den lille klasse 4 splitcane stang bliver taget i brug.

Her er der ikke konkurrence om at fange den store fisk – nej her hygger man sig med sine spinkle grejer og er der fangst bliver fiskene nænsomt genudsat. En tur til åen med en fiskekammerat – måske 2 øl og en bakke smørrebrød – så bliver det ikke bedre.

Herning Ikast Lystfiskerforening råder i dag over 4 flotte stræk ved åen – så prøv fiskeriet – og er junior inviteret med, kan det måske ende med at vedkommende får en livslang interesse med fluefiskeri ved vore vandløb.