Fiskeri i Wonderland


laks lars 2016-05-03 16-32-16.16

Parkering ved St. Skovbjerg med plads til at hænge laksen 🙂

Så blev det min tur til at fange en laks. Henrik havde indbudt mig på en dagstur. Så HSFs forskellige fiskevande ved Skjern Å skulle afprøves. Vores fiskevande ligger godt nok længere oppe i Skjern Å systemet sammenlignet med fx Borris og Skjern Å dalens vande, og der kan være længere mellem laksene. Intet overgår dog den natur vore stykker har, det er rent fiskeri i Wunderland. Vilde sving, kløfter, stryg og høl – Oddere, hjorte og isfugle. Fiskeriet er ofte som at gå i en tidslomme, der ikke har ændret sig i århundreder.

Hesselvig

Skjern Å ved Forvirringen  (øvre Hesselvig)

Vi besluttede os for først at prøve vores stykker opstrøms Skarrild ved Hesselvig. En par timer blev nydt helt oppe ved Forvirringen , hvor vi fiskede ned over svingene i let regn. Her er der tidligere år fanget laks på 18, 15 og i år 13 kilo. Det er ligsom om at storlaksen tiltrækkes af dette vand. Vandet var faldet da der bliver lukket vand ind i kanalen, men der er stadig god fart på vandet mange steder. Vi gik alene ved åen, som nok mere er reglen en undtagelsen når HSFs stykker affiskes.

Tjæreovene

Henrik affisker S-svinget nedstrøms Tjæreovene.

Ingen gevinst og efter en god kop kaffe videre nedad åen til Tjæreovene. Her er åen blevet lidt bredere og slynger sig fantastisk gennem skov, krat og høje skrænter. Det var netop her at Bo tog en flot premiere laks i år. Vi startede omkring “det døde træ” og fiskede nedover og om til S-svinget. Der er utrolig mange strømrender på dette stykke. Odderen dukkede op ved modsatte bred og kravlede op og kigged på mig et halvt minut, hvorefter den lydløst gled ned i vandet og forsvandt. Solen var begyndt at titte frem og den medbragte øl blev nydt ved skrænten.

Tjæreovene

Skrænten nedstrøms S-svinget.

Vi havde stadig nogle timer at slå ihjel. Så HSFs nye stykke ved St. Skovbjerg lidt opstrøms Tarp bro skulle undersøges som sidste destination. Man kan køre helt ned til åen, så det kan ikke være meget nemmere. Jeg havde aldrig set stykket, men det består af både dybe og lavvandede partier der løber gennem skov og eng, der sammen med skrænterne på modsat bred danner små lommer af lækkert fiskevand.

St. Skovbjerg

St. Skovbjerg stykket med sol og drivende skyer dvs. laksevejr.

Efter madpakken blev vi enige om vejret ikke kunne blive meget bedre. Sol med drivende skyer, som mange kalder laksevejr. Henrik startede helt oppe ved startskiltet og jeg ca. 150 meter længere nede. Jeg blev hurtig klar over at åen ikke var så dyb som ved Hesselvig, da fluen på synkelinen ofte fangede bunden. Heldigvis kom jeg til et dybere parti, hvor fluen ikke sad så meget fast. Efter et kast svingede fluen over åen og satte sig fast ved egne bred. Jeg gav et ryg for at hive fluen væk af grøden, men kunne pludselig mærke at grøden blev levende. Jeg havde kroget en blank forårslaks. Fisken tog nogle korte udløb og jeg råbte på Henrik der kom løbende. Det satte lidt gang i fisken, der tog et langt udløb og lettede over vandet. Jeg skød fisken til ca. 5 kg, ikke en stor laks, men stor nok til at spise. Jeg nyder at spise nogle af de fisk jeg fanger … det er ligsom om at selvfanget smager bedre og sundere! Fighten forløb ret udramatisk. Laksen tog nogle få udløb og efter lidt tovtrækkeri fulgte den stille og roligt ind til Henrik, der kunne håndlande en stålblank fisk på 79 cm og 4.85 kg. Jubel på kanten af Wunderland, billeder og øl blev nydt.

Dejligt at være lystfisker med fiskeret på HSFs vande. På alle stykkerne vi fiskede på var der ingen kø. Vi var de eneste som fiskede der, så det er bare med at komme ud og fiske i Wonderland. Laksen er derud og en dag hugger den på din flue!

laks lars 2016-05-03 15-26-16