En pragtfuld eftermiddag ved Skjern å


Sådan fightes en laks på 10 kg af en erfaren fisker.
Sådan fightes en laks på 10 kg af en erfaren fisker.

I løbet af formiddagen følte jeg at vejret ændrede sig til at blive ” laksevejr “. Da fyraften nærmede sig var det med at blive klar til at komme til åen. Efter diverse såsom at få hunden luftet og lidt grej i bilen var det så afsted til Skjern å.

Velankommet til åen og troen på at det specielle vejr ville give fisk på tasken vandrede jeg ned langs åen. I det fjerne kunne jeg se to mænd stå. Efterhånden som jeg nærmede mig, kunne jeg se at de ikke havde flyttet plads, det kunne jo være at de fiskede med orm. Da jeg så var tæt på kunnne jeg se, at den ene stod med et kamera og den anden med en spinkel enhåndsfluestang, stangen var bøjet til det yderste. Det viste sig at være to hollændere, mit tyske er ikke for godt og deres engelske var ikke godt, vi havde ikke helt let ved at kommunikere, det blev en blanding af lidt af hvert.

Jeg fik fundet ud af, at han havde haft fisken på i 30 minutter og endnu ikke set fisken. Jeg blev spurgt om jeg ville hjælpe til med at få fisken på land, jeg havde gaf med, de havde et lille net liggende på kanten. Hollænderen der hedder Kool forøgede presset på fisken og dette resulterede i at den steg, da vi så den første gang var den ca. 50 – 70 cm under overfladen, det var tydeligt at det var en meget stor fisk. Da Kool forsatte med det øgede pres på fisken gav den hurtigt efter og kom anden gang helt op til overfladen, hold da k …. hvor var den stor og flot. Kool var træt i armen og han svedte meget, han fik i ro fisken ind til kanten og første gang jeg havde mulighed for at gaffe den fik jeg placeret gaffen lige bag gældelåget og trukket fisken op. En flot laks på 1meter og en vægt på 10 kilo lå nu i sivene.

Kool var træt, men utrolig glad det var hans første laks i Skjern å. Vi fik fotograferet. Jeg havde endnu ikke fisket så jeg forsatte til det sted hvor jeg havde bestemt jeg ville starte. Efter ca. halvanden times fiskeri blev spinneren taget, der blev trukket tungt, jeg øftede stangen og mærkede at den blev siddende. Efter et lille udøb fik jeg stoppet fisken, jeg kunne mærke, at det ikke var en af de store. Jeg havde udmærket landingsforhold hvor jeg stod, så ind skulle fisken. Da den kom helt op til overfladen kunne jeg se at det var en laks, vægt mellem 3 – 3,5 kg. Da jeg forsigtigt kanede den henover noget grøde langs kanten af åen rullede den rundt. spinneren slap sit tag og laksen forsvandt ned under grøden. Herlig oplevelse, jeg havde ret i min formodning om at det var ” laksevejr “. En herlig sæson er ved at slutte. jeg har ud over den laks der ” vandt ” idag haft fornøjelsen af en laks på 5,4 kg og en flot havørred på 3 kg. Der er bare så meget at opleve ved denne herlige å.

Knæk og bræk

Lars Kjøngerskov

Så kom fisken på land - flot letfarvet hanlaks
Så kom fisken på land – flot letfarvet hanlaks

Stolt af sin store bedrift kan man jo godt være.
Stolt af sin store bedrift kan man jo godt være.