Effektive fluer med anderumpefjer


Artikel bragt i det gamle meppsen. God fornøjelse.

———–

Af Egon Poulsen

I sidste nummer af meppsen præsenterede vi anderumpe-fjerene. Her følger nogle opskrifter på fluer, hvor fjerene bruges.

Denne dejlige ørred faldt for en af Egon Poulsens CDC-fluer klokken 11 en skyfri junidag.

Mine erfaringer med at binde og fiske med CDC går tilbage til 1992. Indtil da havde jeg haft et godt fiskeri med traditionelle tørfluer, der, som navnet siger er “tørre”, står ovenpå vandet eller ligger som en stor børste i vandet. Jeg havde, som de fleste, oplevet fisk, der bare lod den perfekte flue gå forbi.
I en snak med Jens Staal/Go Fishing kom vi ind på problemet, og han pegede hen på bordet med fluer og fandt en underlig dunklat frem. Den kostede 20 kroner; men kunne dunklatten fange fisk, var det jo ingen pris. Jeg prøvede den og måtte melde, at der var forskel. Testfiskeri i Vorgod og i Glomma.

En af mine første ture til Vorgod Å gjorde udslaget. En ven af mig fiskede hjemmevant til stallingerne, men ingen fisk tog hans flue (kun insekterne ved siden af). Jeg måtte til sidst “udlåne” en af disse dunklatter til Peter, da jeg havde fanget de første mange stallinger, og han stadig ikke havde succes.
Nu er det sjældent, at jeg har andet end CDC-fluer på forfanget, når fiskene går i overfladen.
Under fiskeriet i Glomma i Norge i juli 1994 var der varmebølge, og familien lagde til ved Røros ved den øvre del af Glomma. Der var fisk og også fiskere, der eftertragtede stallingen, men den lokale knægt kunne ikke berette om fangede fisk. Jeg måtte selvfølgeligt prøve lykken, selv om solen bagte fra en skyfri himmel.
Jeg blev ikke skuffet, fiskene tog til min glæde mine fluer. Det varede dog noget, inden jeg fik overlistet fisken, der stod og tog i overfladen. Medicinen var en CDC døgnflue # 20 – underligt nok en med en hvid krop. Brugte jeg CDC Caddis (altså uden hale) udeblev resultatet. Også helt (sik) begik i ny og næ fejl og endte i nettet. Det endte med at den lokale knægt fik et par stykker, og en aften, jeg gik tur med familien, mødte vi ham med en stor blåmand. Det var hans største stalling til dato.

Egon Poulsen binder CDC-fluer helt ned i størrelse 28.

Egon Poulsen binder CDC-fluer helt ned i størrelse 28 Bind helt små fluer med CDC

Eksperimenter med brugen af CDC. Det giver nyt liv til dine fluer. Bind også de små størrelser ned til # 28, det er nemmere end du tror.
Det er spændende at fange undslupne regnbuer på ca. 30 cm med disse små fluer, når disse i sommervarme om eftermiddagen står og sipper i strømskel. Har du lyst, så prøv at binde din næste flue med CDC, det giver et spændende fiskeri

Et par gode råd

Mine beskrivelser er grundtyper og kan frit komponeres, idet farvevalg af krop bestemmes af den imitation, der søges. Vingen bør altid være naturgrå eller natur lys både for farven men også for flydeegenskaber. Farverne skal være afdæmpede, og Marc Petitjean fjer har de rette nuancer. Døgnfluehalen bør være spændstig og bedst anvendes Coc de Leon fjer, der med deres fjerstråler har en ganske egenartet farve og glans. Alternativt anvendes gode hacklefibre eller det syntetiske “microfibitts”.

Gode bøger om fluebinding med CDC-fjer:

  • Preben Torp Jacobsen: “Fluer, fisk og fiskere”
  • Doug Swisher and Carl Richards: “Selective Trout”
  • Gunnar Johnson och Anders Forslin: “Flymfer & andra mjukhacklade flugor”.
  • Preben Torp Jacobsen: “Fluebinding”

CDC døgnflue/vårflue

Krog: E1A # 16.
Krop: Spunden CDC fjer, fugtes.
Hackle: CDC fibre, døgnflue bindes i et V, vårflue samles over kroppen.

Krogen sættes vanligt i stikket og tråden fæstes og kroppen dækkes gerne lidt ned i krogbøjningen. Halen bindes ind ved døgnflue imitation.

En tilpas lang fjer danner kroppen. Fjeren bindes ind ved spidsen, inden da fugtes denne (med mundvand) dette binder “bedre”, dernæst snoes fjeren med hackleklemmen med uret, hvorefter den tørnes på krogen som krop.

Fjeren gives for hvert tørn endnu en drejning for hele tiden at opretholde spændingen på fjeren, herved fås den smukke segmentering af kroppen. 2/3 oppe fæstes kropsfjeren.

Vingen fremstilles af CDC-fibre, der bindes ind med samme teknik, som vi binder hårvinger til havørreder. Der anvendes 2-4 fjer for at få en tilpas bæredygtig vinge. Det er her, det kan gå galt, CDC fibrene samles med to fingre og klippes af, endnu medens disse er samlet mellem fingrene.

Det er vigtig at bruge en tråd 6/0 eller helst 8/0. Ved døgnfluer deles vingen i et V, ved vårfluer samles vingen hen over kroppen. Emergers følger samme fremgangsmåde og efterfølgende trækkes vingen frem over forkoppen, så der dannes en kokon af CDC, der holder en lille luftboble, når den fiskes.

Forkrop fremstilles af den resterende kropsfjer. Ønskes anden farve bindes en ny ind og teknikken fra bagkroppen gentages og endelig laves et lille hoved.

Vingen studses nu. Døgnfluer gives den karakteristiske form for vårfluer afkortes vingens ved krogbøjningens bagerste kant, så denne rækker lidt bagud.

CDC flymf

Krog: E1A # 16.
Krop: Pearsall s silke, eller sparsomt med dubbing natur eller syntetisk.
Hackle: CDC eller anden levende hackle.

Hackle til CDC-flymf bindes ved at CDC-fjeren bindes ind i spidsen og tømmes 2-3 gange, bindes af og studses, ved med en negl at klemme vingen af i kropslængde. Herved opnås en ujævn overgang.

CDC Caddis

Krog: E1A # 16.
Krop: Bindetråd eller sparsomt med muldvarpedubbing.
Vinge: CDC fjer bundet ned ved hovedet, 1 fjer til #18-20, 2 til # 16 og 3 til # 12

Til vingen samles ens størrelse fjer, disse bindes ind løst og længden afpasses, hvorefter disse endeligt bindes ind og resten klippes af. Caddis imitation fiskes med små nyk.