De farligste kystfluer


I denne artikel præsenterer den lokale kystfiske ekspert Per Hansen sine 6 mest foretrukne kystfluemønstre og giver gode råd om hvordan han fisker fluerne.

Gode råd om kystfiskeri

Alle mine kystfluer bindes på rustfri kroge. Oftest på forskellige slags og dette er ikke tilfældigt. Jeg har gennemtestet mange modeller og fundet forskellige krog modeller til de forskellige mønstre, da der er stor forskel hvordan den enkelte flue type tages af fisken. De meste brugte mønstre har jeg også lavet på små dobbelt kroge str. 10-12 til de dage hvor fisken bare vil puffe til fluerne, da kroger disse langt bedre. Det er ikke så vigtigt med en masse forskellig mønstre 8-10 slags fluer er som regel nok. Langt vigtigere er det at have den samme flue i flere størrelser og med forskellige belastning. 8 ud 10 af mine fluer er belastet en smule, det gør de lange kast noget nemmere samtidig kroges fisken meget bedre når fluen ikke fiskes lige i overfladen. Jeg foretrækker at belaste mine fluer med blytråd frem for kuglekædeøjne. Kugleøjnene øsner sig lettere plus de giver ret meget modstand og ofte en vaklende bevægelse i luften under fluekastet. Herunder er nogle af de fluer jeg benytter men andre modeller fisker også glimrende og lige så vigtig er det om manden bag stangen forstår at fiske dem rigtig og på rette tid og sted. De øvrige fluer jeg har i boxen er: Bøsserejen, Mickey finn turbo, Magnus varianter, Perle magnus, Den hvide reje.

Grejet

Jeg bruger en hurtig 9½ fod stang #6 og en 9½ fod #7/8 med skydehovedsystem i flydende og i en neutral (meget let synkende) form. Forfang: 7 fod polyleader model saltwater i intermidiate med ca. 2 meter spids 1 meter 0.31 og 1 meter 0.26 drennanline. Ophængeren bindes, hvor 0.31 0g 0.26 linerne mødes. Knuden er en blodknude, hvor ophængeren bindes på stumpen fra 0.31 linen. som max er 10 cm lang. Endefluen bindes som regel fast med en rapala knude så fluen hænger i en økke for bedre bevægelse frihed.

God bindelyst, knæk & bræk

Per Gylling Hansen

Pink fyggi

 

Krog: Mustad big game light CS70 str. 6-8.
Ben: 2 stk. bagud + 2 stk. foran i hvid (rubberlegs) ca. længde 1½ cm.
Krop: SLF dubbing nr. 47 (pink)
Rib: Oval sølvtinsel

Denne flue er yderst effektiv fra oktober tilstarten af juni, fiskes langsomt i glidende træk. Ofte benytter jeg den som ophænger på fluestangen, pga. dens lille størrelse er den nem at kaste med. Den eneste flue fisken ofte har slugt temmelig dybt. Tegn på at de virkelig vil ha den!! Har i år 2001-2002 givet mere end 150 havørreder og helt klart min favoritflue til kysten.

Fyggiline

 
Krog: Mustad big game light CS70 str. 6-8.
Ben: Dynafloss i hvid bundet som alm. Fyggi.
Krop: Bagerst halvdel chartrause og forrest del schimp pink gliss`n´dub dubbing.
Rib: Monofil klar rib.

Fyggiline er et nyt vidunder som jeg har haft meget gode resultater med især i efteråret, hvor fisken har været vanskelig fordi de har været meget fokuseret på de mange små mysis der dominerer på dette tidspunkt. Det nye materiale dynafloss til benene har et fantastisk levende udseende sammen med gliss´n´dub . En flue jeg vælger at bruge i høj solskin og super klar vand. Fiskes som alm. Fyggi.

Pers brune reje

 
Krog: Partridge CS54 str. 8-6.
Hale: Grizzly marabou.
Krop: Ingen.
Hackel: Grizzly marabou, front hackle i pink bundtet sparsomt. Glimmer 6-8 stråler holografisk sølv angelhair.

Pers brune reje er endnu en af mine favoritter især fisket som endeflue sammen med en Pink fyggi. Denne flue er en perfekt imitation af store rejer og fisken forveksler også fluen med mange små fisk. Fluen bindes i flere forskellige farver. De bedste er ginger, natur og tan marabou og især farven ginger er suveræn til aften/nat fiskeri.

Fluen fisker hele året men er klar bedst fra april-dec. Fluen kan fiskes på alle tænkelige måder, alt virker.

Kobberfluen

 
Krog: Partrigde JS seastremer str. 8-4.
Hale: Kobber litebrite el. flashdub.
Krop: Kobber flashdub som dubbes på.
Rib: Oval sølvtinsel.
Hackel: Orange hackel.
Undervinge: Brun polarræv.
Hackel: Kobber flashdub.

Kobberfluen er nok den bedste ålekvabbe/ kutlinge efterlignning jeg nogensinde har lavet. En hammer effektiv flue fisket på revene og over ålegræsområderne. Kobberfluen er især velfangende i efteråret også til de større let favede fisk og igen i april/maj hvor den kystnære zone er fyldt med småfisk.

Fiskes dovent og langsomt eller i fuld fart. Tages oftes meget voldsomt af fisken.

Aura-reje (Pers model)

 
Krog: Partrigde CS54 str. 10-6.
Følehorn: 2 spidser fra grævlinge hår natur.
Øjne: 2 stykker 0,40 monofilline brændt.
Krop: Opossum dubbing i farve tan dubbes og rives kraftigt.
Rib: Oval sølvtinsel

Aura-rejen virker særligt godt i efteråret i de små størrelser særlig de steder hvor bunden er en del sandet, også en super flue til morgenfiskeri hele foråret og sommeren igennem hvor de store rejer trækker helt tæt ind på land. Må gerne fiskes dydt næsten slæbende hen over bunden. Oftes den flue der kan tiltrække de største havørreders opmærksomhed.

Hvid juletræ

 
Krog: Partrigde JS str. 8-6.
Krop: Krop til hale hackel bindes som alm juletræ af medium flashbourør pearl.
Vinge: Hvid polarræv i krogens længde, lidt tynd dresset.
Hoved: Rød lak eller tråd.

Hvid juletræ er fluen til de kedelige grå og mørke vinterdage på kysten. Jo mere mørk vejret er jo bedre fisker fluen. En farlig cocktail fisket sammen med pink fyggi. Fluen har reddet mange af mine vinterture hvor vandet virker livøst for fødeemner. Denne flue tages for det meste meget kraftig af havørreden og er særdelelse god til de større overspringer, hvor fyggien for der meste fanger standard fiskene på 40-50 cm.