Dagen før mors dag blev til fars dag


laks_st_skovbjerg_20160507_122620

Lørdag morgen d. 7 maj, jeg er som vanlig nede og svømme i Vildbjerg svømmehal, ligger i vandet og tænker på dagens muligheder. Skal jeg efter morgenkaffe og rundstykker sammen med fruen, cykle en tur? Eller måske tage på fisketur, begge dele sætter jeg stor pris på. Kaffen og rundstykker, morgen snakken med fruen bliver overstået. Jeg siger til fruen:” lillemor! Jeg tror jeg vil tage et par timer til Skjern å”. ” Ja gør du det” siger hun.

Ikke længe efter sidder jeg i bilen og kører mod Sdr. Felding. Jeg mindes den 23 maj sidste år, da faldt ordene på stort set samme måde, da kørte jeg ned til Transformerstykket, og efter en times fiskeri, får jeg hug, efter yderligere 20 min lander jeg min første Skjern Å laks. Så lige nu kredser tankerne om Transformerstykket, eller det nye stykke; da jeg kører over Tarp bro, tænker jeg: højre…elller venstre? Det blev det nye eventyrland til venstre.

På parkeringspladsen mødte jeg Per L. og hans kammerat, de sad og drak formiddagskaffe, hyggeligt så det ud. Jeg spørger ind til morgenens oplevelser, der ud over det helt fantastiske vejr, ikke havde budt på hug fra fisk.

Jeg gør mig klar til fiskeri, korte støvler og let forårsjakke der er allerede varmt. Da jeg er på vej ned til spangen siger Per: ”Nu kan vi jo læse om din fine fangst i morgen”. Dette blev sagt, som det bliver sagt mellem lystfiskere; med et stort og lidt skævt smil om læberne. Med et knæk og bræk hilser vi af.

Jeg går og nyder den dejlige natur, spætten har travlt, det hele er blevet så meget grønnere på bare en uge siden jeg var her sidst. Fiskeriet starter jeg i det andet sving opstrøms bækken. Jeg arbejder mig stille og roligt ned langs åen, medens jeg nyder naturen og det gode vejr. Det er tredje gang jeg er på det nye stykke.

Da jeg kommer ned til det sidste stykke inden bækken, kommer en lystfisker i mod mig, hilser og fortæller at der lidt længere fremme nyligt er taget en fin laks. Vi blev hurtig enige om at det var et godt sted. Efter en kort snak går han videre op gennem skoven og jeg fortsætter nedstrøms. Ca. 10 min. efter vores møde, får jeg et kraftigt og ruskende hug, strammer op og der er fast fisk. Nu starter der en spændende og herlig fight, med den kraft og de udløb fisken tager, er det ikke til at sige, hvem der render af med sejren.

Fiskeren jeg talte med for få min siden, fik noget til at dukke op i hukommelsen, der blev sagt: der ligger nogle store grene lidt der nede af åen, jeg har sat et par fluer til der. Nu holder jeg stram line og prøver at styre fisken, tankerne går til min fiske mentor ”Jens” Husk Anders, hold stram hele tiden, side træk så fisken bliver træt, gå en lille tur med den nedstrøms, det hjælper også. Men hold da helt op, hvor er fem minutter lange på den måde. Men jeg tog min tid og nød øjeblikket i 20 minutter. Fighten er ved at ende, fisken kommer helt op i overfladen og lader sig bugsere ind i de forårs lave siv, jeg holder trækket jævnt og laksen kravler selv den sidste meter ind, kan nu stille og roligt tage laksen i halen og føre den på land. En dejlig hun, 88cm, 6,8 kg.

Så dagen før morsdag, blev i sandhed til farsdag, dog uden blomster, men med en buket bundet af naturens vidunderlige oplevelser. En buket der er uvurderlig.

Knæk og bræk til alle fiskevenner.

Anders Toft