Elfiskeriet i Skjern å 2008 1


Igen i 2008 blev der elfisket på Herning-sportsfiskerforenings vand i Skjern å. Lad det være sagt med det samme, det var ret så godt!

Der blev startet op helt oppe ved Skjern å forvirringen. Her stod mange fine og store laks på de hurtige brusende stryg. Men det er slet ikke så let at fange fiskene, da strøm og dybde samt det lidt uklare vand, gør det svært for ”elpiskerne.” Men de fik alligevel 50.laks op i båden. Men det er kun ca 30% af de laks der blev set, så der var altså mange. Største registrerede var på Øvig. En stor han på 115cm. Sådan en basse blev der i starten af juli fanget ved Borris, den vejede 15.5 kg! Det fortæller os at de store laks gerne trækker højt op i vandsystemet, hvis forholdene er til det. Hsf råder over noget af det bedste gydevand i hovedløbet, men også sideløbene Vorgod og Rind å huser mange laks, tænk på det når der skal findes nye pladser. Der blev ved el-fiskeriet i netop Rind og Vorgod å fanget fint med laks.Fortæl mig lige hvorfor skulle der ikke stå friske opgangslaks her når sæsonen skydes i gang?. Laksene bliver så afhentet på strategiske steder, hvor der kan køres tæt på åen. Kommer i et bassin med ilttilførsel, og fragtes til Dansk center for vildlaks.

Her stryges laksene for rogn og sæd når de er klar til det. De befrugtede æg lægges i klækkebakker og bliver passet efter alle kunstens regler. Senere udvikler de sig fra øjnæg til rigtige små lakseunger. Efter 1-2 år i ferskvand smoltificerer de (bliver blank) og skulle helst trække ud i saltvand hvor de store fødemængder vil få den til et vokse meget hurtigt. Men før vi er kommet så langt er der brugt oceaner af tid og penge på hver enkelt lille lakseunge.

Tænk på det når du måske er så heldig og dygtig at få en stærk Skjern å laks på land. Der er brugt rigtig mange timer på laksen og en stor del af dem er ulønnet!.

Men heldigvis er laksefiskeriet stadig til at drive i Danmark for en fornuftig pris. Ser vi på statistikkerne for laksefangsterne de sidste par år, så står det soleklart at vi har noget ypperligt laksevand i H.S.F.

Endvidere er fiskepresset lavt og der bliver brugt megen energi og vilje på at gøre alle fiskestræk adgangsvenlige. Det betyder meget at der kan fiskes effektivt på gode standpladser, det har man heldigvis fundet ud af i H.S.F. Meld dig derfor til at være med til rydning og vedligehold af vore stræk langs vandløbene til glæde og gavn for alle der elsker at vandre langs åen. Med eller uden fiskestang. Knæk og Bræk Håber du får mindst 40 grader i laksefeber!

Jim Thaysen.


One thought on “Elfiskeriet i Skjern å 2008

 • Henrik Lodahl

  Hej Jim
  Tak for rapporten. Dejligt at høre at fremgangen fortsætter.

  Foreligger der officielle tal for 2008 på hvor mange laks der blev fanget ved elfiskeriet og tal på hvor mange skønnede laks der havde deres opgang i Skjern å 2008?

  Jeg vil også gerne opfordre folk til at melde sig til at gøre fiskevandene mere tilgængelige. Jeg havde selv den store fornøjelse for nogle år siden at deltage i dette arbejde, hvor jeg var så heldig at komme til at være i gruppe med een af de “hårde hunde” (læs: Jim) der kender åen. Under rydningsarbejdet var der selvfølgelig mulighed for at vise mig forskellige standpladser og det gav i løbet af sæsonen gevinst, og siden har mit fiskehjerte tilhørt Skjern å.

  mvh
  henrik

Lukket for kommentarer.